Утрински Весник
Култура

„Поетроника“ на сцената на МНТ

„Поетроника“ на сцената на МНТ

В четврток, 8 јуни, со почеток во 21 часот, на големата сцена на МНТ ќе се одржи „Поетроника“, проект што претставува повеќе од едночасовен музичко-сценски електронски акт, односно перформанс во живо, а ќе биде изведен од страна на неговите творци, актерот Оливер Митковски и музичарот Андреја Салпе, како резултат на нивната посветеност и повеќемесечно експериментирање.

dobivaj vesti na viber

Покрај спецификата дека станува збор конкретно за македонско поетско творештво опфаќајќи ги хронолошки сите генерации поети, „Поетроника“ се разликува од сите досегашни слични обиди во самиот пристап кон наративот и се труди да ги избегне стереотипите за тоа како се интерпретира и каква музичка форма прилега на едно поетско изразување. Длабоко интимна и емотивна симбиоза од електроника, амбиент, џез-елементи и драмска нарација лишена од баналност и патетика.

Проектот исто така е некој вид сведоштво за континуитетот и конзистентноста на македонското поетско творештво, особено во време кога повторно јазикот, идентитетот и правото на културна самоидентификација се доведени во прашање.

Билетите се веќе пуштени во продажба на билетарницата во МНТ, како и онлајн на веб-страницата www.mnt.mk.

Можете да прочитате

Агенцијата поднесе пријава до Обвинителството против продукцијата на Манчевски: „Направени се очигледни неправилности“

Кинотеката в среда го отвора Летното кино со филмска вечер посветена на Желимир Жилник

„Поетроника“ в четврток на големата сцена на МНТ