Утрински Весник
Македонија

Митева: Нов Клинички центар, укинување на дуализмот, јакнење на јавното здравство, достапни лекови се дел од новиот концепт за здравство

Интегрален текст од прес-конференција на Марија Митева, портпаролка на ВМРО-ДПМНЕ:

Почитувани,

Седум години власт на СДС и ДУИ резултираше со уништен здравствен систем, незадоволни лекари и граѓани кои ја изгубија довербата во најхуманиот ресор. Затоа на здравствениот систем во Македонија му е потребен комплетен рестарт.

ВМРО-ДПМНЕ како идна влада, има визија, но и мисија да го стави здравството високо на приоритетите. Градиме нов концепт за здравството. Платформата за здравствената иднина предвидува комплетна трансформација.

Најпрво приоритет на Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе биде изградба на нов Клинички центар во Скопје и Штип. Тоа подразбира и укинување на економските директори на клиниките. Ова двојство кое е базирано преку врзани потписи на медицинскиот и економскиот директор е една конфузија која не дава резултати, туку е само коалициски договор.

Понатаму, ќе промовираме национална стратегија која ќе предвидува нов начин на водење на кадровска политика, преку современа и континуирана медицинска едукација, но и современа инфраструктура. Така ќе имаме задоволен медицински кадар кој нема да заминува од Македонија, а со тоа граѓаните ќе добиваат соодветни медицински услуги дома.

Регионализацијата на здравствениот систем претставува предуслов за добивање на квалитетни здравствени услуги, затоа идната влада на ВМРО-ДПМНЕ ќе работи на стратегија за регионализација на болниците. Штипскиот клинички центар ќе биде една од тие регионални болници.

Четврто, приоритет на идната влада ќе биде и редовното ажурирање на позитивната листа на лекови, односно проширување со нови лекови кои ќе го подобрат здравјето на граѓаните.

Почитувани,

Ќе работиме на 3 круцијални сегменти: ефективност, ефикасност и економичност во здравствениот систем. Така јавното здравство во целост ќе ги пружа услугите на граѓаните. Во однос на тоа, една од главните цели на програмата на ВМРО-ДПМНЕ ќе биде зајакнување на капацитетите на јавниот здравствен систем. Воедно, ќе изградиме и нови пунктови за итна медицинска помош и ќе го зголемиме капацитетот на возилата согласно потребите на граѓаните.

Почитувани граѓани, 

Ова е новиот здравствен концепт, новата платформа за иднина која подразбира целосна трансформација на здравствениот систем. Подобри услови за медицинскиот кадар, и уште подобри услуги за граѓаните!

Прашање: Има нејаснотии за предлог на законот за рестриктивни мерки. Зошто мислите дека власта го кочи овој закон? Дали овој предлогот за ВМРО-ДПМНЕ е прифатлив?

Одговор: Талат Џафери го повлече законот со кој треба да се казнат сите оние функционери и бизнисмени на владата на СДС и ДУИ. Што и објаснија од ДУИ на стратешките партнери за законот за црните листи? Дали можеби се смета дека ова не е европски закон? Зашто лажната европска коалиција на ДУИ и СДС се плаши. Тие треба да одговорат на овие прашања. Иднината што ја нуди СДС е иднина во која македонската партија е измеќар во владата и слепо служи на овие криминалци од ДУИ. Тоа е иднината со СДС. Со таква влада не 100, за 200 години нема да влеземе во ЕУ. Оттука  јасно е зошто на анкетите на јавно мислење на прашањето дали верувате дека владата може да не внесе во ЕУ до 2027-ма година, со Да одговараат само 4 посто од гласачите. Значи ни нивните поддржувачи не веруваат во ова што го зборува СДС. Треба да го сменат маркетинг тимот или маркетинг агенцијата, или кој и да ги тера да зборуваат за иднина и вакви кампањи да тераат, меурот во кој живеат ќе им се распука за брзо.

Можете да прочитате

(Видео) Професор Додовски со поддршка за втор мандат на Пендаровски

Утрински Весник

167 санкционирани возачи во Скопје, 42 за брзо возење

Синоќа во Битола и битолско казнети 18 пијани возачи