Утрински Весник
Култура

Македонскиот писател Гоце Ристовски со меѓународна награда за драмски автор

Македонскиот писател Гоце Ристовски со меѓународна награда за драмски автор

Жирито на 8. Меѓународни театарски фестивал што се одржа во Анадолија, Република Турција му додели меѓународна награда за драмски автор на македонскиот писател Гоце Ристовски.

dobivaj vesti na viber

– Жирито ги вреднуваше домашните и странските театарски движења и одлучи да бидат наградаени театарски луѓе кои ја збогатиле со својот придонесе театарската уметност во периодот 2022-2023 година. Во областа на драмската литература Жирито високо го оцени придонесот на Гоце Ристовски во драмската литература преку неговите драми, вреднувајќи ги високо и со задоволство му ја додели „Меѓународна награда за драмаски автор“ – се вели во образложението.

Нааградите доделени на лица, институции и организации ќе им бидата врачени на свечена церемонија што ќе се одржи на 24 април 2023 година во Mask-Kara Tiyatrosu, TAMER LEVENT SAHNESİ, со почеток во 19.00 часот.

Можете да прочитате

По повод Светскиот ден на театарот, 27 март, МНТ ги отвора вратите за сите граѓани

Прво па женско 11 почнува со ПичПрич на тема „Бев Сама“

Мојсова-Чепишевска: Македонистиката во Париз се развива со забрзано темпо