Утрински Весник
Македонија

Грковска: Транспарентноста и отчетноста на институциите е основен и клучен предуслов за одговорно и ефикасно управување

Грковска: Транспарентноста и отчетноста на институциите е основен и клучен предуслов за одговорно и ефикасно управување

Транспарентноста и отчетноста на институциите е основен и клучен предуслов за одговорно и ефикасно управување. За таа цел Владата на Република Северна Македонија во изминатиот период посвети големо внимание и постигна највисоко ниво на активна транспарентност која овозможува граѓаните, граѓанските организации како и претставниците на медиумите полесно, побрзо и поефикасно да добиваат информации за работењето на институциите, а со тоа и да вршат контрола во нивното работење. Но сега преземаме дополнителни чекори за зголемување на проактивната транспареност на институциите, порача заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, на денешната конференција на тема „Подобрување на системот за слободен пристап до информации од јавен карактер“.

dobivaj vesti na viber

На конференцијата беше презентирана анализа на најчесто бараните информации од страна на граѓаните преку инструментот за слободен пристап до информации од јавен карактер, која покажа дека во изминатите две години најголем интерес имало за начинот на трошење на јавните пари, вработувањата, јавните набавки, концесии итн.

Врз основа на анализата, којашто ја изготви Центарот за управување со промени во соработка на Агенцијата за слободен пристап до информации од јавен карактер, е изработено и Упатство за институциите од јавниот сектор за тоа како може да ја подобрат нивната транспарентност. Во овој процес ќе биде изготвен и список на информации кои понатаму ќе станат обврска да бидат објавувани на веб страниците на институциите.

„На овој начин информациите ќе бидат јавни, полесно достапни, односно доволна ќе биде само посета на официјалната веб страница на конкретната институција, наместо да се постапува по предвидената законска процедура која најчесто одзема многу време. Секој граѓанин има право да ги гледа информациите за тоа како функционира системот, како се располага со парите на граѓаните, со буџетот, и притоа да ги има сите можности да ги детектира слабостите, пропустите, и да алармира за сите недоследности“, нагласи Грковска на конференцијата.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран