Утрински Весник
Македонија

Со спојување на предметите во рок од пет години ќе се изгуби едно работно место во две училишта, кажаа на протестот просветните работници

Со спојување на предметите во рок од пет години ќе се изгуби едно работно место во две училишта, кажаа на протестот просветните работници

Независниот синдикат за образование и НСОН денеска во Скопје одржаа протест,  во интерес на правата на просветните работници и побараа да не се спојуваат наставните предмети и да се почитуваат колективните договори.

dobivaj vesti na viber

Членовите на синдикатот се незадоволни од најавите за спојување на повеќе наставни предмети како Географија, Историја, Хемија, Физика, Биологија, Граѓанско образование, Етика, Информатика и Техничко образование. Ваква појава, според претседателот на Независниот синдикат за образование Томислав Гиевски, може да предизвика губење на дел од работните места, а истовремено го погазува професионалниот интегритет на работниците.

„Географот се обучувал да предава географија, историчарот историја…Со ваквите промени просветните работници стануваат универзални, секој да биде соодветен за секој предмет да го предава. Тоа е исто како хирурзите да ги испратиме да гаснат пожар, а пожарникарите да ги испратиме да работат во некоја конфекција. Се погазува професионалноста“, рече Гиевски.

Тие се незадоволни и од непочитувањето на колективните договори во секторот образование.

Гиевски потенцира дека во секторот образование години наназад не се почитуваат колективните договори.

„Со спојување на предметите во рок од пет години со целосна имплементација во просек ќе се изгуби едно работно место во две училишта. Земам училишта кои во просек имаат четири одделенија со паралелка. Недостасуваат 24 часа по природните и општествените предмети, заедно со укинувањето на предметот иновации. Тоа е клучно“, вели Гиевски.

 

Можете да прочитате

Бендевска: Преговорите меѓу ЗНАМ и ВМРО ДПМНЕ се во финална фаза

Паника во летот од Цирих кон Скопје принудно вратен назад во авионот удрил гром

Петровска: ВМРО-ДПМНЕ е против „Северна Македонија“ а го избриша „Република Македонија“ од својот Статут