Утрински Весник
Култура

Седмата „Поетска епизода“ в недела во „Буква“ посветена на Скопје

Седмата „Поетска епизода“ в недела во „Буква“ посветена на Скопје

Во недела во кафе-книжарницата „Буква“ во рамки на фестивалот „АртАреа/Артерија“ ќе се случи седмото издание на „Поетска епизода“ во организација на неформалното здружение за култура „Култура Бета“.

dobivaj vesti na viber

Оваа епизода е посветена на поетика на градот Скопје, неговата издржливост, солидарност и љубов. Ќе настапат поетите Иван Џепароски, Васил Ханџиски, Никола Маџиров, Биљана Стојановска и Васко Марковски. На настанот ќе бидат прикажани и четири поетски филмови за Скопје инспирирани од поезијата на Ивана Јовановска, Владимир Мартиновски, Јулијана Величковска и Андреј Ал-Асади.

Поетските филмови се во режија на Марија Шаклева, Сандра Ѓоргиева и Диме Данов, а настанаа како дел од проектот „Стиховно мапирање на Скопје“ на издавачката куќа „ПНВ Публикации“.

Настанот ќе го модерираат младите поети Андреј Медиќ Лазаревски и Ивана Јовановска.

Оваа епизода е поддржана од фестивалот „АртАреа / Артерија“, издавачката куќа „Бегемот“, Europe House Скопје, кафе-книжарницата „Буква“ и издавачката куќа „ПНВ Публикации“.

Можете да прочитате

Се заострува режимот за градби во старото градско јадро на Охрид 

Костадиновска-Стојчевска: Со отворена соработка со УНЕСКО и заеднички активности ќе го штитиме природното и културното наследство во Охрид

19 романи избрани во првата селекција за наградата „Роман на годината“