Утрински Весник
Македонија

СДСМ: Проширена конфискација е оружје против криминалот, тоа е дел од измените на КЗК

СДСМ: Највисока реализација на капитални инвестиции во 2022 година

„Проширената конфиксација, која е обезбедена со измените на Кривичниот законик е оружје во борбата против криминалот, особено со организираниот криминал и корупцијата“, велат од СДСМ.

dobivaj vesti na viber

„Измената на членот 98-а од Кривичниот законик создава законска можност за поголема примена на мерката конфискација од страна на судиите преку проширување на опфатот на кривични дела за кои ќе може да се применува проширена конфискација.

Ова значи и зголемена ефикасност и ефективност во борбата против криминалитетот, што е особено значајно.

Измената на Кривичниот законик е и во насока на хармонизација со европското законодавство, бидејќи со неа се постигнува потполна усогласеност со Директивата 2014/42/ЕУ замрзнување и конфискација на предмети и имотна корист остварени со казниви дела во Европската Унија“, соопшти СДСМ.

Можете да прочитате

Времето денеска сончево со слаб ветер

Џафери поднесе Предлог Деловник за работа на Собранието

Група мaлолетници нападнале врсник и го снимале со телефон во Скопје