Утрински Весник
Македонија

Пендаровски во посета на Стопанската комора на северо-западна Македонија

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети Стопанската комора на северо-западна Македонија и оствари средба со претседателот на комората, Менди Ќура, со членовите на Управниот одбор, како и со претставници на компаниите – членки на комората. 

Во рамки на посетата, пред претседателот Пендаровски за прв пат беше презентиран Економскиот манифест за забрзан развој, документ изработен од органите на комората во соработка со академски институции. Манифестот дава преглед на економските текови на државата од нејзиното осамостојување и овозможува да се идентификуваат досегашните пропусти. Тој, истовремено претставува водич за преземање на натамошни чекори за економски раст и развој, а ги посочува и неопходните реформи за поефикасни институции.

Претседателот Пендаровски ја поздрави изработката на Економскиот манифест, посочувајќи дека е особено важно да се лоцираат приоритетните области во кои треба да се насочи фокусот во следниот период, и ги поддржа напорите на комората за поттикнување на нови инвестиции, нови работни места и одржлив економски раст и развој на државата. Истакнувајќи дека бизнисот бара предвидливост, правна сигурност и извесност, претседателот Пендаровски посочи дека земјата, и во наредниот период, треба да го продолжи патот кон членство во Европската Унија.

Во дискусијата со претставниците на компаниите кои членуваат во комората, беа разменети мислења и за предизвиците и проблемите со кои се соочува бизнис заедницата со оглед на актуелните економски и политички случувања, како и за потребата од поголема вклученост во подготовка на законските решенија коишто директно го засегаат бизнис секторот.

Можете да прочитате

Патот кон ЕУ гарантира демократски и економски развој, за борбата против корупцијата ни треба и поддршката на САД

Маричиќ: ВМРО-ДПМНЕ и Левица се две страни на еден ист медал и не гледам никаква разлика во нивните ставови

ВМРО-ДПМНЕ ќе понуди визија и сериозна програма, најавува Муцунски