Утрински Весник
Македонија

„Одговорност мора да има“, порака од Платформата за родова еднаквост за жената со двојна масектомија

„Одговорност мора да има“, порака од Платформата за родова еднаквост за жената со двојна масектомија

Платформата за родова еднаквост реагира на најновиот скандалозен случај и, како што велат, згрозени се што жена на која поради погрешна дијагноза за рак на дојката ѝ била направена двојна масектомија, а истовремено и крајно се револтирани поради инертноста на надлежните институции и флагрантното кршење на законите, особено кога станува збор за груба повреда на правото на здравје.

dobivaj vesti na viber

Платформата составена од 28 организации, кои се борат за женските права и кои во голема мера се раководени и сочинети од жени, сочувствуваме со пациентката на која сериозно ѝ е прекршено правото на здравје и телесна автономија, што има огромни последици за нејзината добросостојба и квалитет на живот.

„Според Хелсиншкиот комитет за човекови права, организација членка на Платформата, од 2018 година, кога пациентката поднела кривична пријава против двајца лекари и Клиниката за радиотерапија и онкологија за тешки дела против здравјето на луѓето и несовесно работење во службата, па до ден-денес, Јавното обвинителство нема донесено одлука за подигнување обвинение или запирање на истражната постапка. Згора на тоа, Вишото јавно обвинителство, кое реагирало по поплака од Хелсиншкиот комитет, известило дека Основното јавно обвинителство постапувало во согласност со Законот за кривичната постапка и Законот за Јавното обвинителство и покрај тоа што истражната постапка трае речиси 4 години“, се истакнува во реакцијата.

Според нив, за надлежните не е спорно непочитувањето на законски утврдените рокови според кои истражната постапка може да трае најмногу 13 месеци, ниту неажурноста на Лекарката комора, која доставила извештај за вршење вонреден инспекциски надзор по повеќе од 2 години, и тоа по ургенција на Хелсиншкиот комитет.

„Оттука, со голем револт и разочарување констатираме дека на ваков начин и правосудниот систем и Лекарската комора посветено придонесуваат кон културата на неказнивост, недовербата во системот и непочитувањето на човековите права, со што директно ја поддржуваат системската негрижа за здравјето на жените. Имајќи го сето ова предвид, Платформата за родова еднаквост бара од Јавното обвинителство итно да постапи и да донесе јавнообвинителна одлука. Одговорност мора да има!“, потенцираат од Платформата за родова еднаквост.

Можете да прочитате

МВР со детали за сообраќајката во Чаир: Тешки повреди има 18-годишниот возач на моторциклот

Тешка сообраќајка во Чаир: Крв на улицата, еден возач однесен во болница

СДСМ: По сите скандали на Милошоски тој треба да си даде оставка, нема образ да зборува за македонските интереси