Утрински Весник
Македонија

Нема да има лидерска средба за уставните измени

Нема да има лидерска средба за уставните измени

Нема да има лидерска средба за уставните измени, а Бугарија нема истакнато ново барање во текот на скринингот со кое ќе го блокира процесот за пристапување на Македонија кон Европската Унија. Ова на прес-конференција го истакнаа премиерот Димитар Ковачевски и вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ. Според двајцата, процесот за уставни измени е почнат.

dobivaj vesti na viber

„Во моментот не е предвидена лидерска средба. Ако има потреба, ќе биде закажана“, рече Ковачевски.

Се прават консултации, ќе има дијалог и во јавноста за уставните измени. Според Маричиќ, најважно е процесот успешно да почне и заврши.

„Прашањето за уставните измени е отворено. Правиме консултации на експертско ниво за кои сум сигурен, а имавме и лидерска средба во Собранието, што го иницира тој дијалог. Она што можеме да го кажеме е дека уставните измени во наредните неколку недели и месеци ќе бидат актуализирани и на дебати со граѓански организации и експерти како во однос на нивната содржина така и во однос на политичкото значење. Политичкото значење е многу повеќе од само уставни промени на дел од преамбулата и еден амандман за комитетот за односи меѓу заедниците. Овие уставни амандмани имаат значење на зелено светло од нашето Собрание за продолжување на преговорите со ЕУ. Верувам дека таа дебата, која ќе се одвива со јавноста за важноста, ќе бидат вовед во институционалната дискусија и продолжувањето на процедурата во Собранието. Треба да се подготвени и секој да даде свој придонес за да почне и успешно да заврши“, додаде тој посочувајќи: „Во текот на скринингот Бугарија нема истакнато никакво прашање, а ние во текот на креирањето на акцискиот план за малцинства ќе мора да го консултираме со државите членки“.

За скринингот во делот на правосудството се очекува позитивен извештај, но со серија задачи.

„Големи се прашањата за реформи во правосудството. Јас очекувам кога ќе го добиеме извештајот, да биде позитивен, но со серија задачи што треба да ги вметнеме во патоказите што ги спомнав“, додаде Маричиќ.

Можете да прочитате

Земјава испраќа помош во Турција по катастрофалниот земјотрес

Oсмани: ОБСЕ дава сериозна поддршка преку активности и проекти за борба против антисемитизмот

Ковачевски – ОБСЕ „Квинта“ амбасадори: Северна Македонија е позитивен пример како низ дијалог се наоѓаат решенија кои водат кон стабилност и просперитет