Утрински Весник
Магазин

Мултивитамините не го продолжуваат животот

20240702155547 Big 730x400 34.webp.webp

Мултивитамините се главниот нутритивен избор за милиони луѓе, но ти не го продолжуваат животот, откриле американските лекари и научници кои следеле околу 300 илјади луѓе постари од 20 години.

Истражувањето не потврди дека „употребата на мултивитамини го зголемува животниот век“, посочуваат тие во написот објавен во списанието ЈАМА Нетворк Опен (JAMA Network Open), објавено од Американското медицинско здружение.

Новото истражување го зеде предвид т.н „ефект на здрав корисник“ кој влијае на ефикасноста на мултивитамините. Во тој случај, луѓето кои земаат суплементи имаат тенденција да јадат подобро, имаат помала веројатност да пушат и имаат поголема веројатност да вежбаат од оние кои не земаат.

Мултивитаминските суплементи се рекламираат како зајакнување на имунитетот, зајакнување на енергијата, зајакнување на виталноста и „општа благосостојба“, но ова истражување следи сè поголем број истражувања кои нашле мала или никаква корист.

-Иако веројатноста дека тие се штетни е мала, веројатноста дека тие имаат јасна здравствена корист е исто така многу мала, а ние исто така сè уште немаме јасни докази за таквата корист, според Медицинскиот факултет на Харвард.

Можете да прочитате

Подгответе се – Доаѓа ретрограден Меркур во периодот од 5 до 28 август

Македонија ја доби новата музичка ѕвезда: Талентираниот тинејџер Наум Бумбарески е победник во “Пат до Ѕвездите”

Домашни билки благотворни за опуштање, одмор и поцврст сон