Утрински Весник
Балкан

Македонците од Албанија со заедничка декларација, не ги признаваат резултатите од пописот

Tirana.jpg

Македонците од Албанија бараат нов пописот за да се елиминира како што велат, манипулацијата со малцинствата. Во декларацијата од 8 точки објвена од Македонско друштво Илинден Тирана, обвинуваат за пописен фалсификат и велат дека ги отфрлаат резултатите кои според нив, не се прифатливи, но и за останатите малцинства.

Посочуваат и дека и покрај постојаните предупредувања, институциите и власта во Албанија не сториле ништо за како што велат, пописниот фалсификат, но и за грубото мешање на Бугарија пред и за време на статистичката операција.

Од здружението изразуваат жалење и разочараност поради незаинтересираноста на албанската Влада за грубото мешање на Бугарија во внатрешните работи на Албанија со цел денационализација и асимилација на Македонците во областите и местата каде што живеат.

Можете да прочитате

Во Дубровник измерена рекордна температура на морето

Вчера во Србија беше соборен рекорд во дневна потрошувачка на струја

Црвено предупредување за топлотен бран во Црна Гора, БИХ и делови од Хрватска