Утрински Весник
Македонија

Ковачевски од талинскиот дигитален самит 2023: Дигитализацијата е наша силна алатка за забрзување на европскиот пат

Ковачевски од талинскиот дигитален самит 2023: Дигитализацијата е наша силна алатка за забрзување на европскиот пат

Премиерот Димитар Ковачевски се обрати на отворањето на талинскиот дигитален самит 2023 во Естонија.

dobivaj vesti na viber

„Ние сме мала земја, малку можеби поголема од Естонија, но ние сме и предводници во регионот во сегментот на телекомуникацијата и поврзувањето. Многу бргу по нашата независност, беше имплементиран телекомуникацискиот план за дигитализација на инфраструктурата, што нè направи практично првата земја во регионот која прва ги замени аналогните системи со дигитални и ја оствари реалноста на дигиталната визија“, рече Ковачевски.

Многу важно за регионот, како што рече Ковачевски, е што преземајќи ја обврската од дигиталниот самит на Западен Балкан во 2018, ние заедно со земјите од регионот го укинавме роамингот за нашите граѓани правејќи чекор напред во приближувањето кон Европската Унија.

„Во Северна Македонија во моментот 83 % од домаќинствата имаат пристап до широкопојасен интернет, а 91 % од компаниите користат разна технологија, како и широкопојасен интернет. Употребата на електронски услуги бара активен и интензивен ангажман за да се обезбеди европско ниво што е можно побргу, а тоа го поставивме како приоритет во планот за дигитална трансформација, наречен дигитална ера, како и во националниот план за широкопојасен интернет, со кој треба да се елиминираат т.н. бели зони и да се обезбеди ултрабрз интернет до оние семејства на кои им е потребен бидејќи земјата е покриена со оптика во домовите“, посочи премиерот.

Според него, дигитализацијата како процес е одлика на демократски, отворени и транспарентни општества. Таа не само што обезбедува подобра и побрза услуга за граѓаните, влијае и на намалувањето на корупцијата, која игра сериозна улога во контекст на продолжување на нашиот европски пат и интеграција и посветеноста на зајакнување на владеењето на правото со што го подобруваме и општеството.

„Јас сум убеден дека дигитализацијата на судниците и Обвинителството ќе помогне во реформирањето на правосудството, ќе ја намали корупцијата и ќе го подобри владеењето на правото за граѓаните. Во поглавјата за слобода на движење на стоки и работници ќе обезбеди можности што сега ги ограничуваат нашите граѓани да учествуваат во единствениот пазар. Дигитализацијата е нашата најсилна алатка за забрзувањето на нашето пристапување во Европската Унија и затоа е наш фокус и се наоѓа високо на владината агенда“, рече Ковачевски.

Владата, како што истакна, активно работи на приспособување на нашите закони за сајбер-безбедност со стандардите на ЕУ и одблиску работи со нашите НАТО-сојузници на оперативно ниво на зајакнување на отпорноста на нашето општество и институциите.

„Сето ова е потврда дека дигиталната ера не се случува преку ноќ. Нашата определба за неа датира од 1991. Денес, со право можеме да кажеме дека ги имаме сите услови за дигитална трансформација. Имаме мрежа, имаме системи и со сигурен чекор без одлагање како во некои други времиња ги имплементираме сите процеси и се приближуваме кон европските вредности и начин на живеење. Токму затоа и веруваме дека членството во ЕУ до 2030 година е остварлива и реална цел“, посочи Ковачевски.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран