Утрински Весник
Македонија

Герасимовски: За помош за новороденче отсега доволно е само еден родител да биде од општина Центар

Герасимовски: За помош за новороденче отсега доволно е само еден родител да биде од општина Центар

Наместо двајцата родители, како што беше досега, отсега за остварување на правото на парична помош за новороденчиња, доволно е само едниот родител да има лична карта со постојано живеалиште во општина Центар.

dobivaj vesti na viber

Оваа одлука за измена на Правилникот за постапка за остварување право на парична помош за новороденче во висина од 7.000 денари, која беше усвоена на последната 18-та седница на Советот на Општина Центар, значително ќе ја олесни процедурата за добивање парична помош на родителите.

Во измените се додава и правото за остварување парична помош за новороденче и за самохраните родители. Услов за остварување на паричната помош е самохраниот родител да е со постојана адреса на живеење на територијата на општина Центар.

Со оваа активност Општина Центар уште еднаш покажува дека се грижи за најмладите жители давајќи им поддршка на нивните родители. На овој начин не само што се помагаат семејствата со принова туку Општината добива и евиденција за новородените деца на нејзина територија.

Можете да прочитате

Почина Гоце Камчев, основач и претседател на „КАМ маркет“

Чаирскиот градоначалник кривично да одговара, бара антикорупциската комисија

Мери Дика избрана за в.д. во Апелација: Конкурирав и за претседателската функција