Утрински Весник
Магазин

Финансискиот стрес најмногу му штети на биолошкото здравје, покажува нова студија

60474 Placanje Racuna F.jpeg
300x250 (7)

Една нова студија покажа дека финансискиот стрес е потенцијално многу штетен за интеракцијата на основната инфраструктура на телото, вклучувајќи го имуниот, нервниот и ендокриниот систем, ставајќи го на исто ниво со некои други големи стресови.

Академиците од Универзитетскиот колеџ во Лондон ги разгледаа главните стресни настани како што се тага (смрт) и развод за да го утврдат нивното влијание врз поединците, мерено со нивоа на четири крвни биомаркери по четири години.

300x250 (7)

Ова беше утврдено со испитување на четири биомаркери во крвта – кортизол (хормон произведен како одговор на стрес), Ц-реактивен протеин (CRP), фибриноген и фактор на раст сличен на инсулин 1 (IGF-1). Сите овие се имунолошки фактори поврзани со развој на стрес, развој на воспаление и стареење, додека ИГФ-1 е поврзан и со стареење и со долговечност.

Овие причини за стрес создадоа 61% поголема веројатност за висок ризик од телесни нарушувања поврзани со широк спектар на ментални и физички болести, од кардиоваскуларни болести до депресија и шизофренија.

Учесниците кои немале други големи стресни фактори, но пријавиле финансиски оптоварување – перцепцијата дека можеби немаат доволно финансиски ресурси за да ги задоволат своите идни потреби – имале 59% поголема веројатност, четири години подоцна, да бидат во групата со висок ризик. Национално репрезентативно истражување потврди дека финансискиот стрес е поврзан со долгорочни промени во клучните здравствени индикатори, како што се имунолошкиот, нервниот и хормоналниот систем.

„Кога имунолошкиот и невроендокриниот систем функционираат добро, се одржува хомеостазата и се одржува здравјето. Но, хроничниот стрес може да ја наруши оваа биолошка размена и да доведе до болести“, објасни водечкиот автор на студијата Одеса С. Хамилтон.

„Откривме дека финансискиот стрес е најштетен за биолошкото здравје, иако потребни се повеќе истражувања за да се утврди ова со сигурност. Можеби ова е затоа што оваа форма на стрес може да влијае на многу аспекти од нашите животи, што доведува до семеен конфликт, социјална исклученост итн. дури и глад или бездомништво“.

Искусувањето на стрес во подолг временски период може да ја наруши комуникацијата помеѓу имунолошкиот и невроендокриниот систем. Тоа е затоа што одговорот на стресот е сличен на одговорот на болеста, според Investment News.

Истражувачите, исто така, ги разгледале генетските варијанти кои претходно биле откриени дека влијаат на имуно-невроендокриниот одговор и откриле дека поврзаноста помеѓу стресните животни околности и да се биде во група со висок ризик четири години подоцна останала висока без оглед на генетската предиспозиција.

Целиот труд е објавен во списанието „Brain, Behavior and Immunity“.

Ss1

Можете да прочитате

Вишната го намалува крвниот притисок

Дејвид Бекам ја изнесе на грб сопругата Викторија од роденденската забава

Една од најпопуларните атракции во Барселона „избришана“ од Гугл и Епл Мапс