Утрински Весник
Балкан

Додик: Србите не прифаќаат, ниту ќе прифатат странците да им кажуваат што да прават

Dodik 41.jpg

Претседателот на Република Српска – Милорад Додик денеска изјави дека сакаат да ја спречат Србија да управува со своите ресурси и дека поради овие причини сакаат централизација на БиХ, како и дека муслиманите ја прифатиле БиХ во која партијата одлучува за се, но Србите тоа не го направиле и нема да го направат.

По одлуката на Уставниот суд на БиХ, кој тврди дека имотот е во ексклузивна јурисдикција на БиХ, Додик изјави дека намерата е Република Српска да стане „протоколарна чаура“.

По одлуката на Уставниот суд на БиХ, кој тврди дека имотот е во ексклузивна јурисдикција на БиХ, Додик изјави дека намерата е Република Српска да стане „протоколарна чаура“.

„Во суштина, постои сериозна причина другите да владеат со Босна и Херцеговина. Муслиманите веќе прифатија дека странците одлучуваат за се во Босна и Херцеговина. Ние Србите сè уште не сме и немаме намера да го правиме тоа, барем не оваа генерација. Некои мислат дека е можно да бидеме принудени сега ресурсите се главната приказна во светот“, вели Додик за „Срна“.

Тој додаде дека светот сега се позиционира токму на тој начин за да може да обезбеди суровини, а Република Српска има ресурси и тие се свесни за тоа, па сега покренуваат локални иницијативи за спречување на рударството на места каде што има руди. за да се сретнат со тоа, како што мислат, некои од нивните господари.

„Тогаш никој нема да праша. Ќе дојдат мултинационални компании, а што имате вие ​​со тоа? Сараево даде дозвола да се ископува литиум во Лопара – изјави претседателот на Република Српска.

Можете да прочитате

Експлозија во фабрика за бои и лакови во Србија

Српскиот министер за надворешни работи: Дијалогот меѓу Белград и Приштина во „кома“

Двајца загинати и неколкумина повредени во експлозија на бомба во Цетиње