Утрински Весник
Економија

Бектеши: Секоја инвестиција на иселеник во Македонија ќе биде поддржана до 1 милион евра

Бектеши: Секоја инвестиција на иселеник во Македонија ќе биде поддржана до 1 милион евра

„Секоја инвестиција на иселеник во Република Северна Македонија ќе биде поддржана до 1 милион евра неповратни средства од Владата, со цел да се вратат нивните напори во својата земја“ – изјави министерот Бектеши, на свеченото отворање на фабриката за производство на бакарни жици и цевки на компанијата Мултипарк Изаири во Камјанe, општина Боговиње.

dobivaj vesti na viber

Полошкиот регион и општините кои гравитираат во овој регион се поддржани со повеќе од 60% повеќе од истата инвестиција доколку тоа се случи во кој било друг регион, почнувајќи од регионот на градот Скопје, како најразвиен регион.

Бектеши истакна дека за привлекување странски инвестиции, не само од компании кои имаат странска сопственост, туку и од нашите сонародници кои живеат во странство, со најновите законски измени, секоја инвестиција што ќе се случи во Северна Македонија од кој било иселеник што работел и делувал. во дијаспората претходните 5 години ќе се поддржат со дополнителни 15% кои припаѓаат на странска компанија која не е во сопственост на граѓанин или сонародник.

„Ние како Влада ќе и дадеме приоритет на оваа компанија да ја земеме како пример кој треба да го следат оние кои можат да го направат истото. Му посакувам успех на Мултипарк Изаири и да не застанеме тука туку да ги развиваме постоечките капацитети и дека нашата поддршка ќе го имаат секогаш” – изјави Бектеши.

Можете да прочитате

Величковски: Интеграцијата во СЕПА ќе обезбеди побрзи и поевтини плаќања во евра за граѓаните и компаниите

Национален рурален парламент, во организација на тимот на Програмата на УСАИД за развој на заедницата

Ангеловска-Бежоска: Народната банка е посветена на одржувањето на ценовната стабилност, како важен предуслов за раст на економијата