Утрински Весник
Македонија

Барометар на корупција на Транспаренси Интернешнл-Македонија – „Бистро-Матно“

Picture 1344 660x500 1.jpg

Барометарот на корупција на Транспаренси Интернешнл-Македонија за април по нивното следење на случаи и дејствија поврзани со коруптивни однесувања и борбата против корупцијата, наречена „Бистро-Матно“, во „бистрите“ настани ги посочува уапсените 17 припадници на затворската полиција поради поврзаност со бегство на затвореник и МВР ќе поднесе две кривични пријави поврзани со изборите.

Според  барометарот на Транспаренси Интернешнл-Македонија, стои во соопштението, како „матни“ настани се наведени забечешките од извештајот на Стејт Департментот за сериозна владина корупција и политички унапредувања во судството и обвинителството, како и оценката од Фридом Хаус за назадување во владеењето на правото и борбата против корупцијата во Северна Македонија.

Посочни се и случаите на Управниот суд и Академијата за судии и јавни обвинители, жалбите од граѓаните кај Омбудсманот за долги предистражни постапки на ОЈО Скопје со што застаруваат кривичните дела и Управниот суд кој поништи над 3.

000 решенија за унапредување и вработување во Министерството за финансии и јавниот сектор. цр/са/Фото: принтскрин .

Можете да прочитате

Дизелот повторно поскапува – 24info.mk

Лога: Со распуштањето на Судски совет и Советот на јавни обвинители се загрозува судската независност

Пријавени 47 нови случаи на голема кашлица, вкупно има 746 заболени во државава