Утрински Весник
Македонија

Агенцијата за храна со потврда за забранетите пиперки во Хрватска: Ако пратката се врати, ќе биде уништена

Агенцијата за храна со потврда за забранетите пиперки во Хрватска: Ако пратката се врати, ќе биде уништена

Агенцијата за храна и ветеринарство, вчера, преку апликацијата RASFF Window од Системот за предупредување за небезбедна храна на Европската Унија (RASFF) доби нотификација за небезбеден производ од категоријата овошје и зеленчук извезен од нашата земја – свежи пиперки наменети за пазарот во Хрватска, информираат од Агенцијата.

dobivaj vesti na viber

Појаснуваат дека при спроведена гранична контрола земениот примерок за лабораториска анализа покажал отстапување во однос на присуство на резидуум од пестициди. Имено, добиениот резултат покажал присуство на остатоци од пестицидот форметанат и вредност што претставува сериозен ризик за здравјето на луѓето.

„Од страна на хрватските власти забранет е увоз на спорниот производ.

Доколку пратката со небезбедните производи се врати во земјата, АХВ ќе издаде налог за нејзино нештетно уништување, кое ќе се реализира под надзор на инспекциските служби на Агенцијата“, се истакнува во соопштението од АХВ.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран