Утрински Весник
Македонија

Џафери на средба со делегација од Собранието на Косово: во фокусот, етичкиот реформски процес

Џафери на средба со делегација од Собранието на Косово: во фокусот, етичкиот реформски процес

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, се сретна со членовите на работната група од Собранието на Република Косово, која средба е во рамките на нивната студиска посета организирана од Националниот демократски институт. Целта на студиската посета е одблиску да се запознаат со етичкиот реформски процес во нашата земја, со фокус на механизмот, кој иако сè уште не е усвоен од Собранието, е еден од најнапредните нацрт-етички кодекси.

dobivaj vesti na viber

Џафери им посака добредојде на гостите и даде краток осврт за билатералните односи помеѓу двете земји, истакнувајќи ги мноштвото позитивни аспекти и посочувајќи ги прашањата на кои треба да се посвети дополнително внимание, како што е на пример олеснувањето на движењето на граѓаните од двете страни.

Говореше и за парламентарната соработка која наидува на поддршка од двете страни и се одвива на сите нивоа, од претседатели на Собранија, до работни тела и групи за соработка. Размената на добрите практики е одлична појдовна основа и во тој контекст ги спомна проектите што ги реализираме заедно со донаторите и чии резултати се од голема полза за функционалноста на законодавниот дом. Меѓу другото, тука спаѓа и првиот етички кодекс кој што беше усогласен во рамките на дијалогот „Жан Моне“, а сега е во подготовка и последното усогласување кое што ќе се пушти во собраниска процедура. Во подготовка е и новиот Деловник за работа на Собранието, во соработка со Европскиот Парламент и кој што се усогласува со големо трпение и конструктивност на сите учесници во процесот. Целта е функционално Собрание кое ги извршува своите уставна надлежности на најдобар можен начин.

Водачот на делегацијата од Косово ги претстави членовите, потенцирајќи дека во нејзин состав има членови од законодавниот дом на Република Косово и од НДИ и говореше за досегашните активности и реализирани студиски посети во разни парламенти за да соберат што повеќе искуства во областа. Се заблагодарија на поддршката што како земја ја добиваат од Собранието и од Република Северна Македонија на сите меѓународни настани и изразија желба за понатамошно продлабочување на соработката.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран