Утрински Весник
Магазин

Диететичарка ги открива двата најлоши вида месо

Soveti pri przenje na meso 2.jpg

Преработеното месо е насекаде денес – од брзи појадоци до доцни ноќни закуски – и често привлекува со силни вкусови и едноставна подготовка. Токму поради оваа практичност, на многу луѓе им е тешко да му одолеат, иако може да крие сериозни здравствени ризици.
Но, диететичарката Кетрин Гервасио предупредува дека многу такви меса имаат висока содржина на масти, можат да стимулираат воспаление во телото, па дури и се поврзани со зголемен ризик од рак. Иако повременото уживање не е проблематично, редовната консумација на одредени видови преработено месо може сериозно да го оптовари желудникот и негативно да влијае на целокупното здравје. Ова се двата вида на кои, според неа, треба да се обрне посебно внимание.

Кремвишли и колбаси
Кремвишлите и колбасите се чести омилени на скари, спортски настани и семејни собири. Тие се брзи за подготовка и се исклучително вкусни, но токму начинот на кој се постигнува тој вкус ги прави проблематични. „Овие намирници имаат мешавина од масти и месо за да ги направат повкусни. Тоа значи дека содржат многу калории што доаѓаат од масти“, вели Гервасио за SheFinds.

Сепак, мастите не се единствениот проблем. Многу кремвишли и колбаси содржат и нитрити – хемиски конзерванси кои му помагаат на месото да изгледа посвежо подолго време и да го продолжат неговиот рок на траење. Според диететичарот, нитритите се „поврзани со рак“, што ја прави редовната консумација предупредувачки знак за долгорочно здравје. Комбинацијата од високо ниво на масти и овие додатоци може да придонесе за воспаление на желудникот, зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од хронични заболувања, поради што овие производи треба да се чуваат за повремени прилики, наместо да се консумираат секојдневно.

Сланина
Малку која намирница симболизира уживање како сланината. Крцкавиот и солен вкус ја прави чест избор за појадок или како додаток во бургери и салати. Сепак, Гервацио истакнува дека сланината „всушност се смета за масна поради односот на мастите кон вистинското месо“.

Едно парче сланина содржи 10,4 грама масти, но само 3,84 грама протеини. За да ја стави во контекст, диететичарот додава: „Мастите придонесуваат за висок калоричен внес од 110 калории, што е веќе еквивалентно на две парчиња леб“. Таквиот сооднос значи дека сланината обезбедува мала вистинска хранлива вредност, додека во исто време може да стимулира воспалителни процеси во желудникот и пошироко во телото. Доколку се консумира, се препорачува да се ограничи количината или да се посегне по алтернативи како што е сланината од мисирка, која содржи помалку масти и калории.

Затоа, преработеното месо како што се виршлите, колбасите и сланината најдобро е да се консумира умерено. Високото количество масти, заедно со конзерванси како нитрити, може да го зголеми воспалението, да додава дополнителни калории и потенцијално да го зголеми ризикот од рак со текот на времето. Гервацио ја нагласува важноста на свесниот избор на храна, каде што фокусот на цели и минимално преработени извори на протеини може да има покорисен ефект врз здравјето.

Следниот пат кога ќе посакате чадени и солени вкусови на преработено месо, вреди да се запомни дека повременото уживање е во ред, но дека редовната консумација може да има значителна здравствена цена. Умереноста, разновидноста и внимателниот избор се клучни за одржување на долгорочната благосостојба.

Можете да прочитате

Кажете ги овие зборови утре за здравје на најблиските – го славиме исцелителот, светиот пророк Наум

Домашни Churros со чоколаден прелив

Ресетирањето не е доволно кога продавате телефон: Направете го ова пред да биде предоцна!