Утрински Весник
Магазин

Ако сакате да внесете повеќе витамин К почнете да јадете редовно од овие видови храна

Spanac Posude Salata Paprika Jaja.jpg

Како и секоја друга есенцијална хранлива материја, витаминот К е важен за целокупното здравје. На телото му треба за да избегне згрутчување на крвта, да ги зајакне коските и да го поддржи здравјето на срцето. Освен со лекови, витаминот К може дополнително да се внесе во организмот и преку храната, а овие видови на храна се богати со овој витамин.

Зелен лиснат зеленчук

Зелениот лиснат зеленчук, како што се кељот, блитвата и спанаќот, се одлична храна за сите оние кои сакаат да додадат повеќе витамин К во својот организам преку исхраната и салати.

Брокула

Многу луѓе уживаат да јадат брокула. Може да се консумира во различни комбинации, од вкусни кремасти супи и сосови до прилози со омилени јадења. Брокулата содржи многу хранливи материи, од кои најпознати се влакна, антиоксиданси и витамин К. Според Health Shots, консумирањето брокула добро влијае на коските и го намалува ризикот од развој на остеопороза.

Јајца

Јајцата се познати како одличен извор на протеини, но содржат и значително количество на витамин К, особено во жолчката, пренесува Health Shots. Јајцата се популарна храна бидејќи можат да се јадат на многу вкусни начини: може да се консумираат варени, пржени, како матени јајца и на многу други начини и во различни комбинации.

Боровинки

Оваа вкусна бобинка е позната по многуте здравствени придобивки и содржи различни хранливи материи, вклучувајќи антиоксиданси и витамин К. Боровинките може да се додадат во смути, јогурти, житарки, десерти или да се јадат како посебна закуска која е одлична алтернатива за слатките.

Можете да прочитате

Почина Иван Боески, трејдерот престапник кој стана инспирација за ликот на Гордон Геко

Овие хороскопски знаци секогаш велат дека ќе тренираат пред летото

Намирници за поздрав појадок за лица со над 40 години