Утрински Весник
Свет

Во светот денес се одбележува Меѓународниот ден на миење раце

Ciste Ruke 19p1.jpg

Во светот денеска се одбележува Денот на хигиената на рацете со цел да се потсети на важноста на хигиената на рацете во превенцијата од болести. Целите на Светскиот ден на хигиената на рацете 2024 година се да се подигне свеста за важноста на хигиената на рацете во вистинско време за да се спречи низа заразни болести, да се зајакне пристапот до учење за да се овозможи спроведување на иновативна и ефективна обука за зајакнување на здравствените работници и соработниците да подобрување на хигиенските практики.

Целите се да се промовираат пристапи за иновативна хигиена на рацете и да се подобри евалуацијата за да се процени влијанието на образованието врз хигиенските практики, вклучително и влијанието врз спречувањето на болестите на валканите раце и антимикробната отпорност. Миењето раце со сапун и вода е една од најефикасните и најисплатливите превентивни мерки.

Тоа ја намалува зачестеноста на неколку болести (дијареа и цревни инфекции, акутни заболувања на дишните органи – респираторни инфекции, инфекции на кожата и очите), а критичните моменти кога треба да ги миете рацете се по користење на тоалетот, како како и пред ракување со храна.

Можете да прочитате

Лавров: САД и НАТО сакаат да ни кажат дека нема да запрат пред ништо, нашиот потег ќе ги вразуми

Поротата во судењето на Трамп го заврши првиот ден од расправата без да донесе пресуда

Ел Сиси: Меѓународната заедница да го запре присилното раселување на Палестинците од Појасот Газа