Утрински Весник
Економија

Во 2022 година околу половина од вкупниот извоз и увоз направен од првите 50 претпријатија

20240529133908 Big 730x400 40.webp.webp

Повеќе од 90 отсто од вкупната стоковна размена на земјава во 2022 година е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки, покажуваат дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика.

Притоа, суфицитот во размената на стоки е генериран, главно, од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Индустрија, а дефицитот од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Трговија.

Според податоците на Државниот завод за статистика, околу половина од вкупната вредност на извозот и на увозот е концентрирана во првите 50 претпријатија. 

Можете да прочитате

Лидл почна да се подготвува за изградба на првиот маркет во Скопје

АСО: Вложувањата во неживотни осигурувања достигнаа 90 милиони евра за пет месеци

Интензивирање на економската соработка во фокусот на состанокот во Солун на бизнис делегации од Северна Македонија и Грција