Утрински Весник
Македонија

Утре гласаат болните, затворениците и дијаспората

Izbori.webp.webp

Од Државната изборна комисија (ДИК) информираат дека за гласање на претседателските избори се пријавени 11 123 болни и немоќни лица, додека за парламентарните избори таа бројка е поголема за 102 избирачи, односно ќе гласаат 11 225 болни и немоќни лица.

На еден ден пред гласачкиот ден за двојните избори, утре своето право на глас први ќе го остварат болните и изнемоштените лица, како и затворениците во казено-поправните домови во државата.

Од Државната изборна комисија (ДИК) за МИА информираат дека за гласање на претседателските избори се пријавени 11 123 болни и немоќни лица, додека за парламентарните избори таа бројка е поголема за 102 избирачи, односно ќе гласаат 11 225 болни и немоќни лица.

Овие лица ќе гласаат во своите домови каде што утре ќе ги посетат членовите на избирачките одбори.

Во вториот круг од претседателските избори, исто како и во првиот изборен круг, право на глас имаат 1 814 317 избирачи. На парламентарните избори, пак, кои ќе се одржат заедно со вториот круг од претседателските, своето право на глас ќе може да го остварат 1 033 избирачи повеќе, односно 1 815 350 избирачи.

Разликата во бројот на запишани избирачи во Избирачкиот список се должи на оние граѓани кои помеѓу првиот круг од претседателските и парламентарните избори наполниле 18 години.

Освен изнемоштените и затворениците, утре своето право на глас ќе го остварат и пријавените македонски државјани од дијаспората, но единствено за претседателските избори. Гласање за парламентарните избори во дијаспората нема да се спроведе поради недоволен број пријавени.

Можете да прочитате

Реакција на Лога на соопштението на ВМРО ДПМНЕ за претседателката на Уставен суд, Кацарска

Истепани двајца малолетници во Чаир: напаѓачите се обиделе да внесат еден од нив во „бмв“

„Мал Битолски Монмартр“ повторно во  Бигорски