Утрински Весник
Македонија

Трендафилов: Ќе протестираме за да си го вратиме Работничкиот дом

Xmt98lrxfsgk0l2dxbn3.jpg
300x250 (7)

Претседателот на ССМ Слободан Трендафилов во емисијата „24 анализа“ соопшти дека ја добиле пресудата на конфискација на „Работничкиот дом“ кој 70 години е на работниците и е изграден од синдикалната чланарина на работниците. Одлуката за одземање на Работничкиот дом, тие, како што рече сакаат да ги охрабрат судиите во Врховниот и во Основниот граѓански суд, да го применат правото. – Причинарта за утрешниот поротест е заради тоа што од таму ги почнавме сите процеси, ги почнавме сите штрајкови и сме ги донеле сите важни одлуки и одиме пред Врховниот суд. Таму треба да се донесе правична одлука домот да се врати на работниците. Ова е единствен случај во светот. Очекувањата се дека најдоцна до 1 мај кога имаме покана за граѓанскиот суд за барање за повторување на постапката и тој ќе го препрати на 18 април. Пресудата ја темелат на слободно судиско убедување. Решени сме до крај да ја тераме постапката и нема да отстапиме од нашите барања. Пресудата се темели на слободно судско убедување и на закон од 1998 година за здруженија и фондации. Тројцата судии ја злоупотребиле својата моќ и ја донеле оваа срамна одлука на штета на целото судстсво во земјава. Очекуваме и знаеме дека има разумни луѓе во Врховниот и во Основниот граѓански суд каде имаме поднесено барање за повторување на постапката – рече Трендафилов.

Ss1

Можете да прочитате

Во Косово приведен македонски државјанин баран со меѓународна потерница заради тешко убиство

Ковачевски: ЕУ е единствена шанса за вистински и суштински промени во Македонија

Ванковска: Санкциите кон Русија најскапо ги платија ресенчани