Утрински Весник
Култура

„Транспаренси Интернешнл“ констатира судир на интереси во работењето на Агенцијата за филм

„Транспаренси Интернешнл“ констатира судир на интереси во работењето на Агенцијата за филм
Ss2

Транспаренси Интернешнл Македонија констатира постоење судир на интереси во постапувањата на Агенцијата за филм при распределба на средства по конкурс за краткометражни и долгометражни филмови од 2022 година.

dobivaj vesti na viber

Износот на тие средства распределени за таа година изнесува преку 4 милиони и 200 илјади евра.

300x250 (7)

„Утврдивме ситуација во која проекти поднеле две лица кои учествуваат во органите за одлучување, односно се рецензенти. Тие проекти биле повлечени дури откако Транспаренси Интернешнл започна постапка на мониторинг и анализа“, информира претседателката на Транспаренси Интернешнл Слаѓана Тасева на денешната прес-конференција.

Од тука констатираат дека на конкурсот за финансирање на проекти за 2022 година, Агенцијата за филм не обезбедила непристрасност и објективност кај сите учесници преку кои се спроведувал овој Конкурс, поради што се исполнети услови истиот да биде оценет како нелегитимен и незаконски.

Се препорачува Владата преку надлежното Министерство за Култура да побара Агенцијата за филм откако ќе обезбеди непристрасност и објективност кај сите учесници преку кои се спроведуваат Конкурси, да го повтори предметниот конкурс. Надлежните институции, пред се Владата која ги обезбедува средствата за овој конкурс, надлежното Министерство за култура, Државната комисија за спречување на корупцијата и Државниот завод за ревизија, да ги преиспитаат постапувањето и одлуките одлуките на Агенцијата за Филм во овој конкурс и да преземат соодветни мерки во рамки на нивната надлежност. Понатаму се бара од Владата преку надлежното Министерство за Култура и Агенцијата за Филм да воспостават правила и процедура за проценка на ризиците од судирот на интереси како и назначување на лице за спроведување на систем за управување со истите. Владата преку надлежното Министерство за Култура да воспостави спроведување на систем на санкции за непочитување на правилата со кои се управува судирот на интереси.

Во декември 2022 година Транспаренси Интернешнл Македонија прими пријава од граѓанин за сомневање околу легитимноста и законитоста на постапката во Агенцијата за Филм за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм, објавен во јануари 2022 година во втор рок на одлучување. Особено укажувањето од пријавителот се однесуваше на постоење на судир на интереси и нетранспарентна постапка во однос на селекцијата и изборот на кандидати и апликации во врска со конкурси објавени на веб-страната на Агенција за филм.

 

Ss1

Можете да прочитате

Се заострува режимот за градби во старото градско јадро на Охрид 

Костадиновска-Стојчевска: Со отворена соработка со УНЕСКО и заеднички активности ќе го штитиме природното и културното наследство во Охрид

19 романи избрани во првата селекција за наградата „Роман на годината“