Според новиот извештај на Обединетите нации, во 2022 година, околу 19 отсто од храната произведена на глобално ниво, или околу 1,05 милијарди метрички тони, ќе биде залудно потрошена во светот, додека во исто време 783 милиони луѓе ширум светот се соочуваат со хронична глад.
Извештајот на Програмата за животна средина на Обединетите нации (УНЕП) за индексот на отпадот од храна, објавен денеска, го следи напредокот на земјите во преполовувањето на отпадот од храна до 2030 година.
ОН објавија дека бројот на земји кои известуваат за индексот е речиси двојно зголемен од првиот извештај во 2021 година.
Извештајот од 2021 година проценува дека 17 отсто од храната произведена на глобално ниво во 2019 година, или 931 милион метрички тони, била залудно потрошена, но авторите предупредија да не се прават директни споредби поради недостаток на доволно податоци од многу земји.
Извештајот беше коавтор на УНЕП и меѓународната добротворна организација Waste and Resources Action Program (WRAP).
Истражувачите анализирале податоци за домаќинствата, угостителските објекти и трговците на мало.
Тие откриле дека секој човек троши околу 79 килограми храна годишно, што е еднакво на најмалку една милијарда оброци фрлени ширум светот секој ден.
Најмногу храна се фрла во домаќинствата – 60 отсто, потоа околу 28 отсто во објектите во кои се служи храна или ресторани, а околу 12 отсто се фрлаат од трговците.
„Тоа е травестија“, рече коавторката на извештајот Клементин О’Конор.
Според неа, тоа нема никаква смисла и е комплициран проблем, но преку соработка и системско делување може да се реши.