Утрински Весник
Македонија

Спасовски со новиот словенечки амбасадор, Грегор Пескор: Одлична соработка меѓу МВР на двете земји и многу заеднички проекти

Спасовски со новиот словенечки амбасадор, Грегор Пескор: Одлична соработка меѓу МВР на двете земји и многу заеднички проекти

Во Министерството за внатрешни работи денеска се одржа протоколарна средба помеѓу министерот Оливер Спасовски и новоназначениот амбасадор на Република Словениј, Грегор Пескор.

dobivaj vesti na viber

На средбата министерот Спасовски изрази благодарност за поддршката од страна на Република Словенија за процесите за почнување преговори со ЕУ, како и добрите пријателски односи помеѓу двете земји и одличната соработка помеѓу министерствата за внатрешни работи на двете пријателски земји, што резултира со многу заеднички проекти, ангажмани и разни видови соработка. Дополнителна потврда на досегашната одлична соработка е и претстојната посета на Спасовски на словенечкото Министерството за внатрешни работи, на која е предвидено да се потпише меморандум за соработка во обезбедување развојна помош.

Амбасадорот Пескор рече дека за поздравување е континуираното подобрување на условите во кои работи македонската полиција од страна на раководството на МВР како во однос на материјално-техничките средства така и во поглед на зголемување на платите за вработените како стимул за подобри резултати. Истовремено, од двете страни беше истакната и бескомпромисната борба на полицијата во однос на справувањето со сите видови криминал со тенденција за продолжување и продлабочување на соработката и на оперативен план помеѓу нашите две министерства.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран