Утрински Весник
Магазин

Состојка во бебешката пудра со можни канцерогени својства

1 Pudra.jpg

Меѓународната агенција за рак и истражување (ИАРЦ) при Светската здравствена организација го класифицираше талкот како „веројатно канцероген“ за луѓето, пренесува „Сајенс алерт“ (Science Alert). Талк или талциум е природен минерал којшто се ископува во многу делови од светот, а потоа се користи како состојка во бебешката пудра или во некои видови козметика.

„Одлуката на СЗО е заснована на ограничени докази дека талкот може да предизвика рак на јајниците кај жените, доволно докази дека е поврзан со рак кај стаорци и силни механички докази дека покажува канцерогени знаци во човековите клетки“, соопшти ИАРЦ.

Сепак, најважната изложеност на талк се случува при ископувањата на пинералот, преработката или во фабричката изработка на производите.

Можете да прочитате

Жените родени во четири хороскопски знаци стануваат се’ поубави како што стареат

Дали спиете со вклучена клима?

Нема да ја препознаете: Ваква беше Цеца во бикини од тинејџерски денови