Утрински Весник
Бизнис

СДСМ: Нова 55MW фотоволтаична електрана – најголема на Балканот

СДСМ: Нова 55MW фотоволтаична електрана – најголема на Балканот

Започна со работа најголемата фотоволтаична централа на Балканот, со капацитет од 55 MW, која ги задоволува годишните потреби на 30.000 семејства за електрична енергија, велат од СДСМ.

dobivaj vesti na viber

„Фотоволтаичната електрана Новаци, инвестиција од 40 милиони евра, на турската компанија „Меј енерџи“, се простира на 57 хектари, на кои се инсталирани 101.000 соларни панели. ФЕЦ Новаци има огромно значење, поради големиот придонес во производството на домашната енергија, нашата држава нема повеќе да биде енергетски зависна, а воедно придонесува и кон поздрава животна средина. Изминатиот период станаве предводник во инвестициите во обновливи извори на енергија, од државата создаваме зелен енергетски центар во Европа“, пишува партијата.

Можете да прочитате

За доматите, краставиците и пиперот не се намалуваат увозните давачки во октомври и ноември оти тогаш производството е најголемо, вели Николовски

ФЕЦ Новаци е далеку од најголема фотоволтаична електрана во регионот, вели ВМРО-ДПМНЕ

Битиќи – Дуџак: Она што нема да го направиме денес, ќе не чини многу поскапо утре