Утрински Весник
Македонија

Првпат Македонец ќе оценува напредок на друга држава: Николоски избран за известител за Босна и Херцеговина

Првпат Македонец ќе оценува напредок на друга држава: Николоски избран за известител за Босна и Херцеговина

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски објави дека мониторинг комитетот на парламентарното собрание на Советот на Европа го избрал за известител за Босна и Херцеговина.

dobivaj vesti na viber

„ Тоа значи дека во следниот период ќе го следам прогресот на Босна и Херцеговина во делот на исполнување на обврските кои што оваа држава ги има преземано кон Советот на Европа, пред се во делот на почитувањето на основните човекови права, владеењето на правото, борбата со криминалот и корупцијата, изборните реформи, како и воспоставувањето на фунционална правна држава.

Ова е огромна чест за мене. Но, во исто време претставува признание за Македонија, затоа што македонски пратеник конечно е во позиција да пишува извештаи и да известува за она што се случува во други држави, а не само Македонија да е под мониторинг и други да известуваат за Македонија.

Ова значи многу за Македонија, затоа што значи многу за имиџот на државата, значи дека Македонија може и има политичари кои што може да ја претставуваат надвор од државата, а јас ќе се потрудам со сиот мој капацитет и со сиот мој авторитет да направиме добри работи за регионот, од кој што дел секако е и Босна и Херцеговина“ вели Николоски.

Тој се надева дека државата ќе напредува и дека во Сараево, во Бања Лука, во Мостар и во останатите градови ќе има напредок кон едно пофункционално владеење на правото, напредок кон една хармонизирана држава, напредок кон исполнување на обврските кои што ги има Босна и Херцеговина кон Советот на Европа, и како што рече, почитување на Дејтонскиот мировен договор и сите останати одлуки кои што ги имаат донесено Советот на Европа, ЕУ и ОН за Босна и Херцеговина.

Можете да прочитате

(Видео) Јовев: Не сум жртва на политички реваншизам, почна како суета, но може да прерасне во политички пазар

(Видео) Адвокатот на Јовев: Причината за смената се исплатени дежурства од 2022 година без потпис од министерот што е навреда на здравиот разум

СДСМ со граѓаните во Центар и Сарај: Со изградбата на коридорите најмалку 600 милиони евра за домашните комапнии