Утрински Весник
Македонија

Потекло на зборот дезинформација

Терминот „дезинформација“ има свои корени во рускиот збор „дезинформация“ (дезинформација), кој го користеле воените и разузнавачките служби на Советскиот Сојуз за време на Студената војна.

Во тоа време, под дезинформација се подразбира систематско ширење лажни информации со намера да ги загрозат интересите на Западот.

Советскиот Сојуз применуваше различни измамнички тактики, вклучително и ширење лажни наративи, создавање лажни документи и спроведување операции за влијание, како дел од нивните стратегиски напори за време на овој геополитички конфликт.

Терминот оттогаш еволуираше и сега најчесто се користи за опишување невистини што намерно се шират за различни цели во различни контексти.

#ОслободиГоУмот

ЛИНК ДО ПУБЛИКАЦИЈА

Можете да прочитате

(Видео) Васко Тодоров: Факт е дека Пендаровски е единствениот што се сети да даде државно признание на К-15

По вторпат ослободителна пресуда за Мијалков за „Трезор“

Лозановска: ВМРО-ДПМНЕ нема да дозволи никогаш да се прави пиар со болни