Утрински Весник
Свет

Популарноста на Америка опаѓа во светот, а на Русија и на Кина расте, покажува истражување

Fe.png

Популарноста на Америка како глобална сила опаѓа ширум светот, особено во земјите со мнозинско муслиманско население,  додека на Русија и Кина расте, според Индексот за перцепција на демократијата за 2024 година.

Анализирајќи околу 63.000 испитаници од 53 земји, индексот ги сумира ставовите кон демократијата, геополитиката и играчите на глобалната моќ.

Политико известува дека меѓународната репутација на Америка е нападната од почетокот на 2023 година, особено во муслиманските земји каде што непоколебливата поддршка на Вашингтон за Израел во неговата војна во Газа се покажа како интензивно раздор.

Сега кон трендот се приклучува и Европа, тврди политичкиот магазин.

„За прв пат од почетокот на мандатот на администрацијата на Бајден, многу западноевропски земји се вратија на нето негативната перцепција за САД. Овој пораст и пад, од негативни ставови кон позитивни [и] назад кон негативни ставови, е особено изразен во Германија, Австрија, Ирска, Белгија и Швајцарија“, рече Фредерик ДеВо, постар истражувач за истражувачката компанија Латана, која го состави индексот.

Во меѓувреме, позитивните перцепции за Кина во Азија, Северна Африка, Блискиот Исток и Латинска Америка продолжуваат да растат, доведувајќи ја глобалната перцепција на Пекинг до нето позитивна, и покрај континуираниот европски скептицизам.

Можете да прочитате

Поротата почна со разгледување на судењето против Трамп за кривично дело поткуп на актерка во филмови за возрасни

САД објавија мерки за подршка на малиот бизнис на Куба

ConocoPhillips ја купи Marathon Oil за 22,5 милијарди долари