Утрински Весник
Култура

Поетско читање на археолошкиот локалитет Билазора кај Свети Николе

Поетско читање на археолошкиот локалитет Билазора кај Свети Николе

На 20 март во 12 часот ќе се одржи поетско читање на археолошкиот локалитет Билазора кај Свети Николе.

dobivaj vesti na viber

Со поетското читање ќе се одбележи Светскиот ден на поезијата, а организатори на настанот се: Друштвото на писателите на Македонија, Филозофскиот факултет при УКИМ, Општината Свети Николе и Меѓународниот Славјански универзитет од Свети Николе.

На манифестацијата “Билазорски видувања 2023” ќе настапат поети – членови на ДПМ и автори од Свети Николе и соседните градови. А, со свои поздравни обраќања ќе земат учество: проф.д-р Христо Петрески, претседател на Друштвото на писателите на Македонија, проф.д-р Ратко Дуев, декан на Филозофскиот факултет – Скопје, амбасадорот Јордан Плевнеш, основач на Интернационалниот универзитет Еуропа Прима – Скопје, господин Дејан Владев, градоначалник на Општина Свети Николе и проф.д-р Јордан Ѓорчев, основач и директор на Меѓународниот Славјански универзитет – Свети Николе.

Инаку, се планира манифестацијата “Билазорски видувања” во иднина да биде традиционална и секоја година да се распишува Конкурс за најдобра песна од учениците во основните и средните училишта во Републиката на тема “Билазора”.

Можете да прочитате

Прва голема изложба на дела од колекцијата на Музејот на современата уметност во Кунстхале Виена

По настапите во САД и Франција уникатно музичко патување со младата вокалистка Натали Зарин во „Станица 26“

Пендаровски се обрати на чествувањето на јубилејот „Сто години од раѓањето на Ацо Шопов“ во УНЕСКО во Париз