Утрински Весник
Македонија

Петровска за Денот на НАТО: членството во НАТО е потврда за нашата посветеност кон мирот и стабилноста и сведоштво за нашата подготвеност да придонесеме кон глобалната безбедност

Mo Den Na Nato Bez Titl 10.jpg

Министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска, по повод 4. Април – Денот на НАТО се обрати до граѓаните со видео порака.

„Пред 75 години основачите на НАТО го поставија камен-темелникот на колективната безбедност и демократските вредности ширум светот, вели министерката Петровска во обраќањето, и подвлекува дека и претставува голема чест и одговорност да ја предводи одбраната во овие времиња кога соработката и колективната одбрана се поважни од кога било.

„Северна Македонија има иста цел, заедничка мисија со сојузниците и исти вредности – безбедност, стабилност, мир, солидарност и меѓусебна поддршка”, вели министерката за одбрана.

Видео – пораката на министерката Петровска, ви ја пренесуваме во целост:

„Драги граѓани,

Денес, на 4 април, одбележуваме важен момент во историјата на меѓународната безбедност и одбрана – Денот на формирањето на Северноатлантската алијанса. Пред 75 години, нациите основачи на НАТО ја поставија основата за организација што ќе стане камен-темелник на колективната безбедност и демократските вредности ширум светот.

Во годината во која Северна Македонија одбележува 4 години членство во НАТО, а со сојузниците во Алијансата одбележуваме 75 години од нејзиното основање, можеме да кажеме дека ги имаме сите предиспозиции да бидеме силен гарант на нашата независност и сувереност.

Тоа е успехот на нашата генерација, но во тој успех се вградија и сите оние кои пред нас нè водеа кон истата цел – држава чија безбедност и стабилност е гарантирана и однатре, но и од нашите сојузници.

Како министерка за одбрана, чувствувам голема чест и одговорност што ја предводам одбраната во овие времиња кога соработката и колективната одбрана се поважни од кога било. Нашата интеграција во НАТО не е само потврда за нашата посветеност кон мирот и стабилноста, туку и сведоштво за нашата подготвеност да придонесуваме кон глобалната безбедност.

Имаме иста цел и заедничка мисија со сојузниците. Имаме исти вредности. Безбедност, стабилност, мир, солидарност и меѓусебна поддршка.

Заедно, ние сме посилни и подобро подготвени да се соочиме со предизвиците што нè очекуваат. Само преку колективната одбрана и соработка можеме да градиме постојан и траен мир.

Нека ни е честит денот на сојузничкото единство, нека ни е честит Денот на НАТО!”

Можете да прочитате

Ковачевски: Со ВМРО ДПМНЕ повторно ќе заглавиме во изолација

ДКСК препорача АСЈО да ја стави во мирување постапката за прием на 130 слушатели

Маричиќ: Важна промена, државните енергетски компании ќе станат сопственост на граѓаните