Утрински Весник
Балкан

Од утре до 9 август во Косово ќе се менуваат српските возачки дозволи

20240509094645 Big 730x400 5.webp.webp

Приштинските институции соопштија дека постапката за замена на возачките дозволи издадени од надлежните институции на Република Србија за возачки дозволи на Косово ќе почне утре на 10 мај и ќе трае до 9 август 2024 година.

„Сите граѓани кои имаат возачка дозвола издадена од српски институции можат да аплицираат за официјална косовска возачка дозвола преку електронскиот формулар на веб-страницата https://patentshoferonline.rks-gov.net/ или лично да дојдат во Центарот за издавање. Документи во сите општини во Косово, се вели во соопштението на властите во Приштина.

Во соопштението се наведува дека граѓаните кои лично ќе дојдат на шалтерите на Центарот за издавање документи задолжително треба да поседуваат лична карта, оригинална возачка дозвола издадена од надлежните органи на Република Србија, здравствена потврда и лиценца.

Здравственото уверение го издаваат здравствени установи лиценцирани од Министерството за здравство, на целата територија на Косово“, се наведува во соопштението.

Можете да прочитате

Драма на лет за Сплит: Maж се обидел насилно да влезе во пилотската кабина и се заклучил во тоалетот

Уапсен маж кој од воздушна пушка застрела момче во парк во Белград

Лицата кои се превезувале во малиот авион што се урна кај Загреб се хрватски државјани