Утрински Весник
Магазин

Нутриционистите тврдат дека овие намирници ја подобруваат концентрацијата и расположението

Shutterstock 1023853642 750x500 1.jpg
Ss2

Многу фактори играат улога во здравјето на нашиот мозок. Постојат неколку здрави навики кои можеме да ги вклучиме во нашата секојдневна рутина за да го контролираме нашето когнитивно здравје и ниско ниво на анксиозност. Сепак, една од најважните работи што треба да ја земеме во предвид е исхраната.

Многу намирници можат да влијаат на здравјето на мозокот со текот на времето, а некои од нив би можеле да ни ја подобрат меморијата, расположението, па дури и концентрацијата. Нутриционистката Мери Сабат и психологот и нутриционист др. Елен Албертсон откриваат за која храна станува збор.

300x250 (7)

Мрсна риба
Мрсната риба не е само вкусен додаток на различни јадења, туку и еден од најздравите извори на протеини.

„Мрсните риби, како што се лососот, скушата, пастрмката и сардините, се богати извори на омега-3 масни киселини, особено EPA (еикозапентаенонска киселина) и DHA (докосахексаеноична киселина), кои се неопходни за здравјето и функцијата на мозокот“, вели Сабат за SheFinds.

    За почеток, овие масни киселини би можеле да играат значајна улога во одржувањето на нашата меморија остра. “Омега-3 масните киселини, особено DHA, играат клучна улога во одржувањето на структурата и функцијата на мозочните клетки. Тие се делови од клеточните мембрани, вклучувајќи ги и оние во мозочните неврони. Адекватниот внес на DHA е поврзан со подобрена когнитивна функција, вклучително и меморијата “, тврди нутриционистката.

    Таа забележува дека омега-3 масните киселини се познати и по нивните антиинфламаторни ефекти и помагаат во регулирањето на функцијата на невротрансмитерите во мозокот. Покрај тоа, Сабат додава дека некои студии сугерираат дека дополнувањето на омега-3 масни киселини може да помогне да се намалат симптомите на анксиозност и да се промовира чувството на смиреност.

    Храна здрава за цревата
    Важно е да се запамети улогата што нашите црева може да ја играат во нашето целокупно здравје, вклучувајќи го и здравјето на мозокот. Додавањето на храна здрава за цревата во нашата исхрана може да направи чуда за нашето ментално здравје и когнитивната функција, забележува др. Елен.

    „Пробиотската храна, како што се јогурт, кефир, кисела зелка и комбуха, и пребиотичката храна, како што се мешунките, бобинките, бананите и ленените семиња, го подобруваат здравјето на оската на цревната микробиота и мозокот, вклучувајќи го хипокампусот, центарот на учење и меморија.“ објаснува д-р. Албертсон.

      Ако не се грижиме за здравјето на цревата, тоа може да има негативно влијание врз нашето здравје. „Подобрувањето на здравјето на цревата со овие намирници може да го подобри и вашето ментално здравје“, вели психологот.

      Таа додава дека храната богата со флавоноид, лутеолин, може да помогне да се подобри концентрацијата со намалување на оксидативниот стрес и воспалението во мозокот. Одлични опции се целер, брокула, зелени пиперки, мајчина душица, моркови и артичок.

      „Иако додавањето храна здрава за мозокот во вашата исхрана е одлична идеја, вкупните фактори на животниот стил, како што се редовната физичка активност, соодветен сон и управувањето со стресот, исто така играат клучна улога во одржувањето на оптималната функција на мозокот и емоционалната благосостојба“, заклучува Сабат.

Ss1

Можете да прочитате

Зеленото смути е идеално за пролетна детоксикација

Научниците открија како да престанете да чувствувате лутина во стресни ситуации

Климатолог на НАСА предупредува дека последиците од температурната аномалија ќе ги почувствуваме веќе во август