Утрински Весник
Македонија

Намалена затворската казна на Марјан од “Доказ М”, дел за уцените ќе се суди одново

Одбиено барањето на сопственикот на „ДоказМ“ за иземање на обвинителот Рајчев

Апелациониот суд Скопје во интерес на јавноста и медиумите информира дека донесе пресуда со која жалбата на Основното јавно обвинителство, ја одби како неоснована, а жалбите на обвинетиот М. С., делумно ги уважи. Oбвинетиот М. С. го осуди на единствена казна затвор во траење од 2-две години и 6-шест месеци и на парична казна во износ од 5.000 евра во денарска противвредност од 308.450,00 денари.

dobivaj vesti na viber

На обвинетиот М. С. од С. му се изрекува и Забрана за вршење професија, дејност или должност поврзани со кривичните дела односно забрана да врши регистрација на домеин и да се јави како регистрант или сопственик на портал за време од 6-шест години и престанок на регистрацијата на сите регистрирани домеини во кои обвинетиот се јавува како сопственик на портал.

Пресудата на Основниот кривичен суд Скопје, во делот за кривичното дело уцена, ја укина и предметот во тој дел го врати на првостепениот суд на повторно судење, од причина што првостепениот суд не ги утврдил со сигурност решителните факти кои се од влијание за правилна примена на материјалното право, по однос на елементот од битието на кривичното дело Уцена.

 

Можете да прочитате

Ковачевски: Нечија агенда стои зад вчерашните случувања на северот на Косово

Тренчевска: Ќе се залагаме за еднаков пристап на лицата со попреченост во сите населени места во државата

Петровска за Косово: Време е политичките лидери да носат мудри одлуки, ја следиме состојбата, граѓаните се безбедни