Утрински Весник
Македонија

Марјан од „ДоказМ“ посочил и втор обвинител како соработник за текстовите против шефот на скопското Вишо обвинителство

Марјан од „ДоказМ“ посочил и втор обвинител како соработник за текстовите против шефот на скопското Вишо обвинителство

Сашо Рајчев не е единствен обвинител посочен од Марјан Стаменковски, како соработник за текстовите објавени на порталот „ДоказМ“ против шефот на Вишо обвинителство, Мустафа Хајрулахи. Стаменковски во писмена изјава со извинување за објавен текст, кажал дека имал помош и од обвинителка. Ова за „Макфакс“ го откри Хајрулахи. Тој се надева дека Стаменковски пред Граѓанскиот суд ќе каже и име и презиме на жената која е дел од правосудниот систем, а соработувала при објавувањето на текстовите против него.

dobivaj vesti na viber

Хајрулахи додава дека ако се утврди дека споменатата обвинителка соработувала со Марјан Стаменковски, со тоа што порачувала текстови со невистината и навредувачка содржина, ќе се поведе дисциплинска одговорност за обвинителката.

„Во приватната тужба ги наведов насловите на објавените текстови како и текстовите кои беа објавени против мене и на истото, во законски предвидените процедури, Марјан Стаменковски до мојот адвокат достави писмо во кое меѓу другото наведува дека имал соработка со една јавна обвинителка. Во писмената изјава не наведува име и презиме на обвинителката но се надевам дека во текот на постапката пред граѓанскиот суд ќе излезе со податоци за споменатата обвинителка“, вели Хајрулахи за „Макфакс“.

Шефот на скопското Вишо обвинителство посочува дека пред вчерашната седница, немал информации за евентуална соработка меѓу неговиот колега Рајчев и осудениот Стаменковски.

„Со изнесените наводи од страна на обвинетиот Марјан Стаменковски бев затекнат и фрапиран. Не сакам да верувам во наводите искажани од страна на обвинетиот Марјан Стаменковски но секако дека истите ќе се проверат и доколку се поткрепат со докази кои ќе го потврдат истото, тогаш ќе се поведе дисциплинска постапка се со цел да се утврди евентуална одговорност на споменатиот јавен обвинител“, додава Хајрулахи.

Прашан, дали освен обвинителите, знае за евентуално вмешана трета личност од јавниот живот во нарачките, тој додава: „Навистина не знам и не располагам со такви податоци“.

Марјан Стаменковски е осуден на затвор во траење од три години и еден месец. Меѓу делата за кои се гонеше беше и уцена. Обвинителството пред Кривичен докажа дека Стаменковски со намера за себе да прибави противправна имотна корист, му се заканувал на оштетен дека ќе открие нешто што може да му наштети на неговиот углед и чест.

Против Стаменковски е отворен уште еден предмет кој се води во скопското Обвинителство, каде меѓу другото, се истражува кој ги нарачувал текстовите објавени на „ДоказМ“. Стаменковски на јавна седница во Апелација посочи дека едно од лицата е обвинителот Рајчев, кој го застапуваше предметот пред второстепениот суд и побара изземање поради судир на интереси.

Можете да прочитате

(Видео) Јовев: Не сум жртва на политички реваншизам, почна како суета, но може да прерасне во политички пазар

(Видео) Адвокатот на Јовев: Причината за смената се исплатени дежурства од 2022 година без потпис од министерот што е навреда на здравиот разум

СДСМ со граѓаните во Центар и Сарај: Со изградбата на коридорите најмалку 600 милиони евра за домашните комапнии