Утрински Весник
Економија

Колку пари се потребни за живот во Германија: „ако заработувате помалку од предвидената сума тогаш сте сиромашни“

Баварија отвора специјална канцеларија за привлекување на квалификувани работници од Балканот

Според критериумите на Европската унија, сиромаштијата или социјалната изолација некому му се заканува доколку исполни барем еден од трите услови – заработка под прагот на сиромаштија, доколку домаќинството се соочува со тешка материјална или социјална депривација или ако многу малку членови на домаќинството се вработени.

dobivaj vesti na viber

Некои луѓе во Германија се погодени од еден од условите, на пример ниски плати, додека други страдаат од сиромаштија и изолација според сите три критериуми, пренесува магазинот „Феникс“.

Сиромаштијата, а со тоа и социјалната изолација, лани им се заканувала на една петтина од граѓаните на Германија. Станува збор за околу 17,3 милиони луѓе, или 20,9 отсто од населението, според податоците на Федералното биро за статистика. Слично било и претходната година, кога тој удел бил точно 21 процент, пренесува ДПА.

Статистичарите ги презентираа прелиминарните податоци од Европското истражување за приходите и условите за живеење (EU-SILC).

Во однос на приходите, едно лице се смета за изложено на ризик од сиромаштија ако има помалку од 60 проценти од просечниот приход. Минатата година таа линија изнесувала нето од 1.250 евра месечно за самци.

Имено, околу 12,2 милиони луѓе во Германија или 14,7 отсто живееле во сенка на сиромаштијата, а во 2021 година ги имало 16 отсто.

Минатата година, 5,1 милион луѓе, или 6 отсто, претрпеле тешка материјална или социјална депривација во Германија, што е повеќе од 4,3 отсто во 2021 година. Тие не можат да ја платат киријата или хипотеката, да одат на одмор една недела, да го заменат дотраениот мебел или да одат во ресторан со семејството или пријателите еднаш месечно.

Што се однесува до третиот критериум, во Германија во 2022 година, околу 9,7 отсто од населението на возраст под 65 години, или 6 милиони луѓе, живееле во домаќинство со многу малку вработени. Една година претходно нивното учество во населението било 9,5 отсто.

Сеопфатна споредба во рамките на Европската унија ќе биде можна кога сите земји-членки ќе ги достават своите податоци. Досега тоа го направиле само половина.

Според нецелосните податоци, најмалку луѓе кои живеат во сиромаштија или социјална изолација има во Финска, 16,3 отсто. На спротивната страна од скалата е Бугарија со 32,2 отсто.

Во 2021 година, со 21 отсто, Германија беше малку под тогашниот просек на ЕУ од 21,7 отсто.

Можете да прочитате

Величковски: Интеграцијата во СЕПА ќе обезбеди побрзи и поевтини плаќања во евра за граѓаните и компаниите

Национален рурален парламент, во организација на тимот на Програмата на УСАИД за развој на заедницата

Ангеловска-Бежоска: Народната банка е посветена на одржувањето на ценовната стабилност, како важен предуслов за раст на економијата