Утрински Весник
Магазин

Кои се почетните симптоми на бременоста?

Кои се почетните симптоми на бременоста?

Без разлика дали го посакувате тоа или не сте толку ентузијасти од фактот дека во овој момент сте бремени, бременоста генерално се манифестира преку слични симптоми кај повеќето трудници. Нивната појава може да укаже дека дошло до зачнување, но исто така важно е да знаете, да сте свесни дека тоа не се знаци на бременост кои само и секогаш укажуваат на тоа, туку дека нивниот изглед може да е поврзан со моменталната состојба на организмот или , повторно, како дел од предменструалната состојба. Како да се утврди?

dobivaj vesti na viber

Првиот чекор е тест за бременост. На самиот почеток треба да направите тест за да видите дали сте бремени или не. Сепак, неговата веродостојност не е целосна, бидејќи во почетните недели може да биде лажно негативен, како и во одредени ситуации може да биде лажно позитивен. Нај сигурен е преглед на гинеколог, но пред тоа да видиме кои се симптомите на бременост кои се појавуваат на почетокот.

Најраните знаци на бременост

Како што веќе спомнавме, одредени симптоми се појавуваат или не, па затоа е различно кај секоја трудница. Првите знаци на бременост се оние кои претходат на отсуството на менструација, кога сè уште немате конкретна причина да мислите дека дошло до зачнување. Може да се појави гадење и потреба за повраќање, како и зголемено сетило за вкус. Еден од знаците е неможноста да толерирате одредена храна, но и зголемената желба за храна која можеби дотогаш не сте ја сакале или особено не сте ја јаделе. Заедно со ова, може да се јават почести икања, подригнувања, почеста потреба за мокрење и запек.

Почетните недели од бременоста понекогаш се карактеризираат со блага вртоглавица, зголемено чувство на топлина, зголемено потење и промени во расположението во текот на денот. Понекогаш сите овие знаци на бременост се мешаат со периодот пред менструацијата, бидејќи тие се доста слични, но по неговото отсуство, постои сомневање за бременост.

Знаци кои претходат на очекуваната менструација

Во периодот кога сè уште не можете конкретно да се сомневате во бременоста, постојат и знаци кои покажуваат дека е можно и дека ви укажуваат пред да изостане менструацијата. Ова може да биде појава на крварење во форма на точки, оток и зголемена чувствителност на градите, надуеност во стомакот. Покрај сето ова, доаѓа и појава на зголемен секрет, зголемена базална температура, појава на метален вкус во устата кога се јаде било што, како и појава на замор и поголема потреба за сон.

Кога се појавуваат првите знаци на бременост?

Како што видовте, сите овие симптоми кои се веќе опишани, се појавуваат во периодот пред очекуваната менструација. Она што не дозволува да бидат забележани исклучиво како првични знаци на бременост е фактот дека повеќето од нив се и симптоми на ПМС, па со нив се соочуваат возрасните жени секој месец. Симптомите на бременост, кои јасно укажуваат дека дошло до зачнување, прво се појавуваат кога нема менструација, како прв значаен симптом на секоја трудница, а седум до десет дена потоа. Приближно, симптомите кои се поубедливи и кои влијаат на назначувањето на гинеколог и тест за бременост се појавуваат веќе во шестата недела од бременоста, односно две недели од моментот на зачнувањето и „поставувањето“ на ембрионот во матката..

(ПР)

Можете да прочитате

Род Стјуарт се јави во програма во живо и ги критикуваше конзервативците

Вил Смит ќе глуми во филм на „Дизни“

Животната приказна на Бери Кеган: Од згрижувачки семејства до номинација за „Оскар“