Утрински Весник
Магазин

Климатолог на НАСА предупредува дека последиците од температурната аномалија ќе ги почувствуваме веќе во август

O 1920624 1024 1.jpg

Минатата година, Земјата се загреа за околу 0,2 °C повеќе отколку што предвидуваа климатските модели. Иако тоа можеби не изгледа многу, кога ќе земете во предвид дека се мери на целата планета, тоа е прилично голема топлина.

– Ниту една година не ги помешала способностите за предвидување на климатолозите повеќе од 2023 година – пишува климатологот на НАСА Гевин Шмит во напис за Nature, како што пренесува Science Alert.

– Температурната аномалија од 2023 година излезе од ведро небо, откривајќи невиден јаз во знаењето, можеби за првпат од пред околу 40 години, кога сателитските податоци почнаа да им нудат на моделарите поглед во реално време на климатскиот систем на Земјата.

Шмит предупредува дека ако оваа необјаснива аномалија не се смири до август, во согласност со претходните флуктуации на Ел Нињо, тогаш ќе бидеме на непозната територија.

Загрижувачки е тоа што ни недостасува критичен фактор во нашето разбирање за климатските системи на Земјата што би ја објаснило забрзаната стапка на затоплување, како што е потенцијалната погрешна калибрација во датумот на почетокот на влијанието на човештвото врз климата – што би објаснило зошто екстремните климатски ефекти, вклучително и смртоносни поплави, пожари и бури веќе погодија толку силно и брзо.

– Ова може да имплицира дека планетата што се затоплува веќе суштински го менува начинот на кој функционира климатскиот систем, многу порано отколку што очекуваа научниците – објаснува Шмит.

Сепак, ненадејниот скок на топлина сè уште може да биде краткорочна аномалија или „слабост“ во податоците, признава Шмит.

„Постои ризик од мешање на краткорочната климатска варијабилност со долгорочни промени“, вели Зејке Хаусфадер, климатски научник од Беркли во анализа за Carbon Brief.

Сепак, тој забележува дека постојат некои рани знаци дека ова може да биде повеќе од привремена аномалија, вклучувајќи забрзано затоплување забележано во топлината на океаните и сателитски мерења на енергетскиот дисбаланс на Земјата.

Исто така, нема знаци дека ова нагло зголемување на климатските индикатори го менува курсот. Штотуку достигнавме 10-ти последователен месец на рекордно глобално затоплување, со 12 месеци над целите на Парискиот договор за одржување на просечната глобална температура под 1,5°C затоплување.

Додека истражувачите ги испитуваат и дебатираат за бројките, ние ги доживуваме и сме сведоци на вистинските последици од вишокот топлина насекаде околу нас.

Три четвртини од најголемиот систем на корални гребени во светот, австралискиот Голем корален гребен, моментално страда од високи до екстремни нивоа на закана. Животните масовно умираат, а милиони луѓе во Африка гладуваат поради климатските промени.

Ова е само почетокот. Некои места веќе ја чувствуваат топлината многу повеќе од другите.

Иако е важно да се разрешат овие потенцијално големи несигурности во климатското моделирање, поголем приоритет е да се постигне значителен напредок кон запирање на емисиите на стакленички гасови кои предизвикуваат најголем дел од глобалното затоплување.

Научниците открија како да престанете да чувствувате лутина во стресни ситуации

Оење на трчање, земање неколку длабоки вдишувања или дури и врескање во перница се испробани и вистинити стратегии за справување со лутината. Но, најдоброто нешто што треба да направите е да ја запишете вашата реакција на парче хартија и потоа да ја фрлите, според новото истражување.

Овој метод е толку ефикасен што „целосно го елиминира чувството на лутина“, вели тим на научници од Универзитетот Нагоја во Јапонија.

Тие регрутираа волонтери и побараа од нив да ги напишат своите мислења за важни општествени прашања. Им беше кажано дека нивниот став ќе биде оценет. Сепак, без разлика што напишале, сите добиле навредливи и негативни повратни информации и биле ниско оценети според интелигенција, интерес, логика и рационалност.

Откако ги добија овие негативни коментари, од учесниците беше побарано да ги запишат своите размислувања на парче хартија. На една група и беше кажано или да ја фрлат хартијата во ѓубре или да ја чуваат во папка на своето биро. На друга група и беше кажано да го стави документот во машина за уништување хартија или во проѕирна пластична кутија.

Анализата откри дека додека сите пријавиле повисоки нивоа на гнев откако добиле навредливи коментари, учесниците кои ги фрлале или уништиле хартиите со своите мисли брзо се чувствувале помирни. Во меѓувреме, оние кои ги чувале документите доживеале само мало намалување на нивото на гнев.

„Очекувавме дека учесниците во фрлањето хартија ќе бидат нешто посмирени, но бевме изненадени кога откривме дека гневот е речиси целосно елиминиран“, рече водачот на студијата Нобујуки Каваи.

Откритието е објавено во списанието Scientific Reports, а научниците веруваат дека овој метод може да им помогне на канцелариските работници кога ќе се најдат во стресни ситуации.

Можете да прочитате

Во овие земји луѓето најмногу се разведуваат

Американка ќе наследи над милион долари од момчето со кое раскинала пред 30 години

Секогаш се сомневаат во себе: Четири хороскопски знаци кои имаат најмалку самодоверба