Утрински Весник
Магазин

Кајсијата го штити срцето

379069 Shutterstock 1730616523 Fmob.jpg

Кајсијата (Prunus armeniaca) е коскесто овошје од групата која вклучува и слива, праска и цреша. Плодот е најмногу сличен на праска, но неговата големина и боја се малку различни. Обично имаат жолта или портокалова боја.

Во 100 грама кајсии има 48 калории. Кајсиите содржат најмногу шеќери, но малку масти и протеини. Од витамините има значителни количини на витамините А и Це, додека од минералите најмногу е застапено железото.

Сувите кајсии имаат малку поголема енергетска вредност, па во 100 грама има 241 калории. Поради високата содржина на влакна, сувите кајсии може да се користат за да се олесни варењето и да се реши запек. Лаксативно дејство може да се постигне по јадење три до четири парчиња суви кајсии.

Истражувањата покажаа дека кајсиите имаат највисоко ниво на каротеноиди од кое било овошје. Каротеноидите се антиоксиданси кои го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни проблеми, го намалуваат нивото на лошиот холестерол и штитат од рак. Во некои култури, кајсиите се припишуваат и со афродизијачки својства. Во традиционалната кинеска медицина, кајсиите поддржуваат рехидратација и имаат детоксикативна улога.

Со оглед на латинското име што значи „ерменска слива“, се претпоставува дека родното место на кајсијата е Ерменија, каде што се пронајдени јами од кајсија од неолитот. Оваа претпоставка не може да се докаже бидејќи остатоците од ова овошје се пронајдени во Индија и Кина во археолошки слоеви стари 5.000 години. Денес, кајсиите растат насекаде низ светот, но најмногу во Медитеранот, Централна Азија и на Далечниот Исток. Најголеми производители на кајсии се Турција, Иран, Италија, Пакистан, Грција, Франција, Алжир, Шпанија, Јапонија, Мароко и Сирија.

Можете да прочитате

Еве зошто одењето е поздраво од трчањето

Ангелските души се раѓаат во овие три знаци! На нивната добрина и нема крај

Печурките имаат магично својство! Ја подобруваат меморијата и ја намалуваат анксиозноста