Утрински Весник
Македонија

Измените на Кривичниот законик на дневен ред на Собранието

Собранието со закон забрани здруженија да носат фашистички имиња

Собранието ќе ги одржи продолженијата на 51-та и 71-та седница. Во рамки на 51-та седница треба да се гласа за Предлог законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик, во прво читање.

dobivaj vesti na viber

Измените се носат поради потребата за усогласување на одредбите од законикот со меѓународните стандарди во одредени области и праксата на Европскиот суд за човекови права, како и отстранување на лоцираните слабости од праксата.

Во рамки на 71-та седница, треба да се разгледаат повеќе точки меѓу кои и годишните извештаи за работата на Народниот правобранител, на Судскиот совет и на Државната комисија за спречување на корупцијата, трите за 2021 година.

Можете да прочитате

Полициските униформи станаа тријазични

ДУИ се сретнаа да разговараат, Огнените ќе почекаат нивните теми да стасаат на ред

Кичево прослави 10 години „албанско владеење“, власта се уште молчи