Утрински Весник
Магазин

Еве зошто не треба да пиете вода од пластично шише кое ви стоело во автомобил на топло

Voda.webp.webp

факт е дека автомобил паркиран на сонце во текот на летните топли денови, воопшто не е добра локација за чување на вода. Топлината може да го промени составот на пијалакот.

Ако температурата на воздухот надвор е 30°C степени, во вашиот автомобил може да стигне и до 45°C степени.

Истражувањата покажале дека пластичните шишиња при загревање испуштаат бисфенол А, кој предизвикува хормонална нерамнотежа во телото.

Бисфенол А се применува во хемиската индустрија – како основа за изработка на разни видови пластика. Тој има висока издржливост, мала запаливост и можност за апликација како електричен изолатор. Имено, честичките бисфенол од пластични шишиња или лименки можат да стигнат до човечкото тело преку храната и пијалаците.

Истражувањата покажале дека топлата вода може да ослободи честички од бисфенол од пластични садови. Но, дури и без топла вода, овие честички можат да навлезат во храната, на пример ако конзервата е обложена со пластичен слој

Придржувајте се до описите на декларациите и чувајте ги пластичните шишиња на суво и ладно место.

Можете да прочитате

Невролог предупредува за симптомите на прекумерно користење на социјалните мрежи

Ако сакате да внесете повеќе витамин К почнете да јадете редовно од овие видови храна

Починаа најстарите сијамски близнаци на светот