Утрински Весник
Свет

ЕУ: Грците најмногу работат прекувремено, најмалку Бугарите

B5841ced4d80aa92718e.jpeg

Минатата година 7,1 отсто од вработените во Европската унија работеле прекувремено на главната работа, покажуваат податоците на Евростат.

Прекувремената работа се однесува на оние работници кои обично поминуваат 49 или повеќе часа неделно на работа.

Од земјите на ЕУ, Грција имаше најголем удел на прекувремена работа (11,6 отсто), потоа Кипар (10,4 отсто) и Франција (10,1 отсто).

Од друга страна, најниски стапки се забележани во Бугарија (0,4 отсто), Литванија и Летонија (по 1,1 отсто).

Притоа, повисока стапка на самовработени лица работеле долги часови (29,3% од вкупните самовработени лица) во споредба со вработените (3,6% од вкупните вработени).

Долгите работни часови беа почести меѓу квалификуваните работници во земјоделството, шумарството и рибарството (27,5% од сите квалификувани работници во земјоделството, шумарството и рибарството) и менаџерите (21,9%).

Сите други групи на занимања, како што е дефинирано со меѓународната стандардна класификација на занимања (ISCO) во просек изнесувале до 7,3%.

Можете да прочитате

Фајненшл Тајмс: НАТО не може да ја заштити Источна Европа

Лавров: САД и НАТО сакаат да ни кажат дека нема да запрат пред ништо, нашиот потег ќе ги вразуми

Поротата во судењето на Трамп го заврши првиот ден од расправата без да донесе пресуда