Утрински Весник
Македонија

Досегашната македонска влада најтранспарентност во регионот со 79%, според Индексот на отвореност

Metamorfozis.jpg

Владата на Република Северна Македонија предводена од СДСМ, со исполнети 79.14% е најотворена во регионот според Индексот на отвореност, согласно резултатите од последниот мониторинг, стои во објавата на Фондацијата Метаморфозис на социјалните медиуми.

Резултатите од истражувањето покажуваат и дека владите во државите од регионот не постигнале значителен напредок во однос на проактивна транспарентност и отвореност кон граѓаните. Според индикаторите на отвореност по нашата држава  е Советот на министри на БиХ, со исполнети 73,31 % од индикаторите на отвореност.

Анализата се однесува на мерењата за 2022 година, издадена 2023 година, и е дел од публикацијата „Процена на доброто владеење на извршната власт во Северна Македонија и во регионот преку индексот на отвореност“, изработена од Фондација Метаморфозис.

Можете да прочитате

Мојсоска: Прв закон што ќе го поднесеме е Законот за една изборна единица

ВМРО-ДПМНЕ: Се уште нема конечен договор со ЗНАМ, разговорите се одвиваат во позитивен дух

МЕТЕО НАЈАВА И ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: И во следниот период многу нестабилно со чести врнежи и грмежи – Локално повторно ќе има појава на невреме