Утрински Весник
Балкан

До крајот на годината Србите ќе добиваат СМС предупредување за временски непогоди

Mobilen.webp.webp

До крајот на оваа година граѓаните на Србија ќе добиваат СМС предупредувања за невреме на ниво на оштина или дел од територијата.

Според помошник директорот на српскиот хидрометеоролошки завод Горан Михајловиќ, СМС предупредувањата ќе бидат испратени преку „дефиниран систем за предупредување од катастрофи во наредниот период“.

Михајловиќ додаде дека предупредувањето ќе биде дефинирано „на ниво на општина, област или дел од територијата“.

-Доколку се очекуваат временски непогоди во западна Србија, граѓаните во другите делови на земјата нема да добијат порака со такво предупредување, рече тој.

Можете да прочитате

Во Дубровник измерена рекордна температура на морето

Вчера во Србија беше соборен рекорд во дневна потрошувачка на струја

Црвено предупредување за топлотен бран во Црна Гора, БИХ и делови од Хрватска