Утрински Весник
Македонија

Дебата на ОДАС: Матурантите бараат помал материјал за полагање матура и еден испит помалку

Дебата на ОДАС: Матурантите бараат помал материјал за полагање матура и еден испит помалку

Дебата на тема “Државна матура 2023: што велат матурантите?” се одржа денес во организација на Организација за дијалог и афирмација на средношколците и студентите (ОДАС).

dobivaj vesti na viber

На дебатата на Организацијаѕа за дијалог и афирмација на средношколците и студентите се дискутираше за предизвиците со кои средношколците се соочуваа последниве четири години и за тоа како тие предизвици ќе влијаат на полагањето на државната матура.

Главниот заклучок на учесниците на дебатата беше дека тие како генерација немале ниедна целосна непрекината учебна година, и тоа се одразува на нивното образование. Во таа смисла дел од предлозите што произлегоа од дебатата беа намалување на обемот на материјалот предвиден за полагање на матура, изоставување на еден интерен предмет и слично.

Од ОДАС велат дека овие заклучоци ќе им бидат доставени на надлежните институции.

Можете да прочитате

Граѓаните критикуваат, Касами се дообјаснува: Во објавата стои многу јасно тоа што сакавме да го кажеме

СДСМ: Касами очигледно нема ориентација во просторот

Бугарскиот клуб „Иван Михајлов“ избришан од регистарот